Alla inlägg den 24 mars 2008

Av Kicki - 24 mars 2008 10:08

Det är mycket snack om klimatförändringar och hur vårt leverne bidrar till miljöförstöringen och växthuseffekten. Vi ska sortera sopor, ta cykeln istället för bilen, åka buss, undvika flyget, välja vindkraft, återanvända, tvätta på lägre temperaturer, äta mindre kött, släcka lampor och så vidare och så vidare. 

Jag brukar försöka tänka ekologiskt. Jag sopsorterar. Har slutat med att spola i kranarna i onödan så mycket. Jag tvättar på lägre temperaturer. När jag ska upp på stan så brukar jag gå med barnvagnen istället för att ta bilen, men det är inte bara miljövänligare det är bekvämare också.

Men ibland får jag dåligt samvete när jag tar bilen och handlar. Ibland får jag dåligt samvete när jag kallstartar och låter bilen gå på tomgång mer än en minut. Jag får dåligt samvete över att jag inte bytt ut alla lampor hemma till lågenergilampor. Jag får lite dåligt samvete när jag då och då slänger ett mjölkpaket i soporna, för att jag inte orkar skölja ur det och låta det torka, innan jag slänger det i påsen för pappersförpackningar. 

Jag får lite dåligt samvete att vår skoter drar enormt mycket bensin, mycket mer än bilen, och jag tycker det är så roligt att åka skoter. 


Igår slog det mig när vi råkade se en skotercrosstävling på teve. Ingen har sagt någonting om motorsporten och hur den bidrar till miljöförstöringen. Om våran skoter drar mycket bensin när vi åker ut till stugan fram och tillbaka, hur mycket bensin går då inte åt under en skotercrosstävling? Och hur många skotercrosstävlingar äger rum varje år?

Hur många NASCAR-lopp äger rum, och hur mycket bensin drar de bilarna? Hur många Formel 1-lopp äger rum, och hur mycket bränsle drar de bilarna? Hur mycket koldioxid spyr motorsporten ut per år? Varför har jag inte hört ett enda ord sägas om det? Det kan inte vara lite.

Ska jag ha dåligt samvete när jag låter bilen gå på tomgång då jag väntar på någon och det är 15 grader kallt ute?

Vilket är onödigast, vårt vardagliga bruk av bilar när vi åker och handlar, skjutsar barn och reser, eller motorsporten?


I tillexempel Formel 1 används V8 motorer, vilket är ganska stora motorer. De håller i två lopp, sen byts de ut. Ett lopp är över 300 km långt, pågår i upp till två timmar, under loppet stannar bilen minst en gång, som mest tre gånger, och tankar och byter däck. Bränslet som används är 100-oktanigt och enda miljökravet är att minst 5,75% ska vara biobränsle.  

Vi säger då att tanken i en bil rymmer ca 80-90 liter, det är 22 bilar i ett lopp, och att de tankar i genomsnitt två gånger var under ett lopp. Då går det åt ca 3740 liter bränsle till ett lopp.

Min bil har en tank på 40 liter, jag kan tanka fullt 93,5 gånger för att komma upp i den volymen. Jag tankar väl omkring två gånger i månaden, det betyder att jag hade kunnat köra min bil i fyra år på det bränslet som går åt i ett Formel 1 lopp.


Jag har alltid tyckt att motorsporten är ett slöseri med naturresurser och att där, om någonstans, borde verkligen forskning om alternativt bränsle drivas. Motorerna inom motorsporten är inte de mest miljövänliga. Ändå ska jag ha dåligt samvete över att vi inte har råd att köpa en miljöbil!


Nu har bejbisen vaknat igen. Dags att äta lunch. 



Ovido - Quiz & Flashcards