Alla inlägg under mars 2008

Av Kicki - 24 mars 2008 10:08

Det är mycket snack om klimatförändringar och hur vårt leverne bidrar till miljöförstöringen och växthuseffekten. Vi ska sortera sopor, ta cykeln istället för bilen, åka buss, undvika flyget, välja vindkraft, återanvända, tvätta på lägre temperaturer, äta mindre kött, släcka lampor och så vidare och så vidare. 

Jag brukar försöka tänka ekologiskt. Jag sopsorterar. Har slutat med att spola i kranarna i onödan så mycket. Jag tvättar på lägre temperaturer. När jag ska upp på stan så brukar jag gå med barnvagnen istället för att ta bilen, men det är inte bara miljövänligare det är bekvämare också.

Men ibland får jag dåligt samvete när jag tar bilen och handlar. Ibland får jag dåligt samvete när jag kallstartar och låter bilen gå på tomgång mer än en minut. Jag får dåligt samvete över att jag inte bytt ut alla lampor hemma till lågenergilampor. Jag får lite dåligt samvete när jag då och då slänger ett mjölkpaket i soporna, för att jag inte orkar skölja ur det och låta det torka, innan jag slänger det i påsen för pappersförpackningar. 

Jag får lite dåligt samvete att vår skoter drar enormt mycket bensin, mycket mer än bilen, och jag tycker det är så roligt att åka skoter. 


Igår slog det mig när vi råkade se en skotercrosstävling på teve. Ingen har sagt någonting om motorsporten och hur den bidrar till miljöförstöringen. Om våran skoter drar mycket bensin när vi åker ut till stugan fram och tillbaka, hur mycket bensin går då inte åt under en skotercrosstävling? Och hur många skotercrosstävlingar äger rum varje år?

Hur många NASCAR-lopp äger rum, och hur mycket bensin drar de bilarna? Hur många Formel 1-lopp äger rum, och hur mycket bränsle drar de bilarna? Hur mycket koldioxid spyr motorsporten ut per år? Varför har jag inte hört ett enda ord sägas om det? Det kan inte vara lite.

Ska jag ha dåligt samvete när jag låter bilen gå på tomgång då jag väntar på någon och det är 15 grader kallt ute?

Vilket är onödigast, vårt vardagliga bruk av bilar när vi åker och handlar, skjutsar barn och reser, eller motorsporten?


I tillexempel Formel 1 används V8 motorer, vilket är ganska stora motorer. De håller i två lopp, sen byts de ut. Ett lopp är över 300 km långt, pågår i upp till två timmar, under loppet stannar bilen minst en gång, som mest tre gånger, och tankar och byter däck. Bränslet som används är 100-oktanigt och enda miljökravet är att minst 5,75% ska vara biobränsle.  

Vi säger då att tanken i en bil rymmer ca 80-90 liter, det är 22 bilar i ett lopp, och att de tankar i genomsnitt två gånger var under ett lopp. Då går det åt ca 3740 liter bränsle till ett lopp.

Min bil har en tank på 40 liter, jag kan tanka fullt 93,5 gånger för att komma upp i den volymen. Jag tankar väl omkring två gånger i månaden, det betyder att jag hade kunnat köra min bil i fyra år på det bränslet som går åt i ett Formel 1 lopp.


Jag har alltid tyckt att motorsporten är ett slöseri med naturresurser och att där, om någonstans, borde verkligen forskning om alternativt bränsle drivas. Motorerna inom motorsporten är inte de mest miljövänliga. Ändå ska jag ha dåligt samvete över att vi inte har råd att köpa en miljöbil!


Nu har bejbisen vaknat igen. Dags att äta lunch. 



Av Kicki - 23 mars 2008 17:22

Nu håller vi alla tummarna att vädret får vara så här resten av våren. Idag har det småsnöat lite, men det är ändå soligt och klart. 

Vi är så skotersugna i vår familj. Och jag längtar till stugan. Jag tror Matilda längtar till stugan oxå, utan att veta om det.

Vi körde virke till bron idag, och vad jag ville fortsätta ut till stugan. 


Idag lånade jag vallaborttagare och valla av mamma, så jag kan sticka ut på skidor. Nu har jag inga ursäkter längre. Måste och testa elljusspåret nån dag. Men det får gärna vara lite varmare än minus femton då, även om det är varmt när solen är framme. 

Av Kicki - 22 mars 2008 16:14

Idag har det inte varit ett moln på himlen. Strålande solsken, ganska kallt, men varmt i solskenet. Vi åkte ut till Puoltsa till kusin med familj, och grillade korv och solade. Det var härligt!

En liten utflykt så här på påskafton.

Nu är vi hemma och trötta. Man blir trött av friskluft.

Matilda fick iallafall inviga sin pulka, och hon satt snällt i den, utan att tippa ut i snön. 

Av Kicki - 21 mars 2008 12:32

Den här dagen började så bra. Jag var utvildad (somnade igårkväll halv åtta, med kläderna på av ren utmattning), solen sken och jag kände mig på g.

Idag är det stalldag, men jag tänkte hinna med att dammsuga lite här hemma innan jag åkte ner. Och jag tänkte passa på att dammsuga när Matilda sov ute i vagnen, för hon gillar inte riktigt när dammsugaren pratar med så stora bokstäver. Eftersom Matilda oxå somnade halv åtta igårkväll med kläderna på, och fick välling och ny blöja och somnade om strax efter sex imorse, så var även hon väldigt utvildad, pigg och fräsch. Det tog ett tag innan hon ville sova sin förmiddagslur. Ungefär halv tolv körde jag ut henne på bron. En kort stund efter börjar babymonitorn att brusa och jag hörde även röster. Eftersom högtalaren i Matildas monitor inte går att stänga av helt hörde även hon brus och röster och det dröjde inte länge förrän hon låg och pratade hon med. Ingen förmiddagslur alltså. Ingen dammsugning alltså. Jag tog in henne och la henne i sin säng och dammsög ändå, trots protester. Nu verkar det som att hon har somnat iallafall.


Nu blev det dessutom snöoväder ute. Jääävligt tråkigt. Snöoväder och minus nio grader. Det tycker inte bilen om. 

Sol

Av Kicki - 20 mars 2008 10:20

Helt otroligt, en klarblå himmel, inget snöfall! Igår snöade det när jag kom hem, så jag satte inte bilen i motorvärmaren. Därför måste jag gå ut snart och göra det. Idag har barnbidraget kommit, så idag ska vi handla, Matilda, mamma och jag. Jag måste skriva en lista. Det är ju påsk nu, så lite festligt ska vi ha.


Igår höll jag på att krocka när jag körde hem. På grund av en snövall. Det var i en korsning med högerregel och jag var tvungen att köra så långt fram för att se om det kom någon bil, och det gjorde det, en stor jävla audi! Jag körde ju inte fort, men jag hade ändå kommit för långt ut så jag fick backa. Tack vare snövallen mitt i korsningen och alla bilar som stod parkerade ute i gatan för att snövallarna tog parkeringsplatserna.

Jag är jävligt noga med trafikregler i vanliga fall, men när det råder snökaos tycker jag att det är lite undantagstillstånd. Man får visa mer hänsyn, helt enkelt. Då får man användning av det som stod i körkortboken, planera körningen, kör defensivt och ha inte bråttom.  Och störst går först, om det är lite halt.

Här där vi bor, kör de hela tiden lastbilar fulla med snö som ska till Luossa-backen. De brukar inte bry sig att det är högerregel när man kommer Dübengatan och ska ut på Hjalle. De kör. Och då väntar man. De brukar inte ens bry sig om man kommer gående med barnvagn. De kör så det ryker. Och i farthindret en bit bort, kör de, och många andra, upp på trottoaren för att slippa guppet. Helt galet. Då är det bäst att hålla sig undan.


Matilda väckte oss halv fem imorse, "babba" sa hon så det ekade. Vi ignorerade henne och efter en stund somnade hon om. Men Husse som skulle upp klockan sex hade lite svårt att somna om. Jag oxå. Hoppas det finns en jättebillig rullgardin på coop. Annars får jag hänga upp något annat så inte bejbis går igång varje morgon halv fem. Och det blir ju bara tidigare och tidigare.


Det ska påskpyntas här idag, så jag får inte glömma att köpa fjädrar. Det skulle behövas påskstädas oxå. Får se vad jag hinner med idag.

CV

Av Kicki - 19 mars 2008 09:50

Hej!

Jag heter Katarina och är 30 år gammal, gift och har en dotter på nästan ett år. Som person är jag positiv och full av visioner. Jobbar stenhårt om jag har ett mål i sikte. Jag älskar att organisera, planera, sortera och ha överblick på saker runt omkring mig. På de arbeten jag haft, och även i mitt liv i övrigt, brukar jag göra system för mina uppgifter så att de ska lösas så effektivt som möjligt.

Att uttrycka mig i skrift är en av mina styrkor, och oftast kan jag uttrycka mig rätt väl i tal också. Jag är inte rädd för att hålla föredrag för stora folksamlingar, då jag har både scenvana och erfarenhet från föreningar.

Jag trivs att sitta framför datorn, eller med pennan i hand, omgiven av papper, dokument, pärmar, miniräknare, kvitton och böcker.


När det gäller utbildning har jag inte mycket att skryta med. Gick medieprogrammet på gymnasiet med ofullständigt slutbetyg. Men jag har kompletterat mitt betyg på KomVux och fick inte sämre än VG i något av de fem ämnen jag läste in; Ma A, Sh A, Sv B, Nk A och Re A.

Sen tidigare har jag betyg i både Eng A och B, datakunskap, medieformer och medieuttryck, mediekunskap, medieteknik och textproduktion.

Har gått företagarskolan, men det är nu snart fyra år sedan.


Min arbetslivserfarenhet består av att jag jobbat som radiopratare, taxichaufför, bokbinderska, butikssäljare, servitris och hotellstäderska.

Jag har varit aktiv i musikförening både som musiker och ordförande, har varit representant för musikföreningen i ett rikstäckande nätverk och även i Studiefrämjandet.


Mitt intresse för musik och sång gjorde även att jag gick Show- & Musikallinjen hos Studiefrämjandet under tiden jag bodde i Göteborg. Jag har spelat i 5-6 olika band, som trummis, gitarrist och sångare.

På min fritid håller jag på med hästar och gillar att vara i skogen.


Jag är en trevlig människa, som sällan säger fel saker. Jag gillar att sprida glädje och se till att folk trivs. Men är det något som gör mig förbannad lär det märkas.

Nu sitter jag här med föräldradagar som håller på att sina.

Jag behöver ett jobb.

Kan du ge mig ett?

Av Kicki - 19 mars 2008 09:35

Min man, jag kallar honom Husse, har varit sjukskriven en längre tid. Sist han jobbade var han halvt sjukskriven och jobbade fyra timmar om dagen. Sen blev han fullt sjukskriven. När försäkringskassan för en tid sen beslutade att han var frisk och skulle börja stämpla, räckte inte hans timmar han jobbat för full a-kassa. Det saknades några timmar på arbetsgivarintyget, så han fick halv a-kassa och det var omkring 3500-4000 kr i månaden. Han blev dock sjukskriven igen efter ett par månader.


Under tiden han varit sjukskriven har ersättningen beräknats på hans lön innan han började jobba halvtid. Då hade han hög lön, för han jobbade i stort sett hela tiden, och sjukersättningen blev då omkring 12000 kr i månaden. I höstas beslutade försäkringskassan att han var frisk igen, och han skulle ut och arbeta åtta timmar om dagen. Han var till Arbetsförmedlingen och lyckades få ett nystartjobb. Han hade tur att det fanns en firma som ville ha honom, då han varit sjukskriven så pass länge och inte heller hade riktigt den kompetens han behövde. Men med nystartbidraget skulle det gå bra.

Nystartbidraget baseras på a-kassan, och Husse har bara rätt till halv a-kassa. Detta betyder att han jobbar heltid, åtta timmar om dagen, med 75% av halvtidslön. Han går upp varje morgon klockan sex, kommer hem fem och får 223 kr om dagen.

Vi får komplettera med socialbidrag, trots att han jobbar heltid och jag har föräldrapenning. Det känns ganska motigt.

Men han klagar inte, så mycket.

Han fick ut 5800 kr sist, för en månads arbete. Vem i Sverige idag har en månadslön på 5800 kr?

Jag förstår inte hur systemet är uppbyggt. När Husse var sjukskriven hade vi 6000 kr mer i månaden att leva på.


Det finns dock ett ljus i tunneln, när han har fått lära sig sitt jobb, kommer han få bättre lön. Men dessa månader känns väldigt, väldigt långa.

Av Kicki - 18 mars 2008 16:12

...trottoarer och cykelvägar tog jag några bilder idag på hur det ser ut. Gissa om jag fick kämpa mig upp på stan!

Jag trodde att de skulle hinna ploga innan jag gick hem, men de hade de inte. Med fullastad vagn, eftersom jag handlat på ICA på stan, fick jag knuffa vagnen genom snövallar efter cykelvägen. Sen var jag så illa tvungen att gå ut i gatan. Tog en annan, mer bilfri väg hem, så jag kunde gå mitt i gatan hela vägen utan att riskera bli överkörd av en lastbil i full karriär.

Inlägg i samma anda: http://kickixkatarina.bloggagratis.se/2008/02/28/539108-vadda-winter-city/

Ovido - Quiz & Flashcards